2016-01-23

Till slut, en rapport !


Namnet ”Handmade Issues”, klatschigt och på engelska, ökade nyfikenheten på detta evenemang, det var förstås meningen :... vänder sig detta till en internationell publik ? ... detta måste vara något stort ...?  Det fungerade, och jag kände mig en aning lurad efteråt. Så väldigt stort var det inte. Men ändå, en stor samling av Sveriges hemslöjdsaktiva och -intresserade, och jag gick därifrån med ett leende på läpparna och en glad övertygelse om att Slöjden lever! Och kommer att överleva.

Första inslaget var den mindre stipendieutdelningen, 8 st.
Där var en stor övervikt på det textila, men där fanns också skedar i trä (som ser ut som smidda på bilder) och tagel.
Presentationer av stipendiaterna, och mycket mera, finns på www.hemslojden.org/2015/.....eller
tredje träffen på Google.

Sedan kom.
- Konsten att läsa ett träd, om hur man väljer sitt virke. Se Knut Östgårds kapitel i ”Slöjden börjar i skogen”, vi har ett ex. hos föreningen.
- Skolslöjden, varför är den viktig för alla elever? En forskare med mycket pedagogiska tankar och rön talade på en hög och teoretisk nivå, men bra! Väldigt aktuellt i den senaste debatten om skolslöjden.
- Att ge sig hän och låta saker ta tid, som motvikt till ett avancerat datatekniskt arbete. Med bussvarvning av onyttigheter, bilder, och en dialog från scenen under tiden!
- Är slöjd på liv och död? Om en utveckling av handgjorda bårtäcken för avlidna spädbarn mot industriell produktion av filtar. Jag skulle vilja svara: Slöjd är FÖR liv och död ...
Allt mycket intressanta, inspirerande och bra föredrag.

Till sist, stora stipendiet.
Det gick till Hans Thomsson, för hans damastväveri.
En stor artikel finns att läsa om denne fantastiske person och hans liv och arbete i Hemslöjden nr 4 / 14. Han har också deltagit som bildvävare i en konstutställning på Bonniers konsthall.

Sedan ett panelsamtal där alla var överens och gick till försvar för slöjden
(Att det ska behövas !)

Hos mig finns.
Ett programblad med namnen på de deltagande, några sidor luddiga anteckningar, en skrift om "Craftivism” - guerillaslöjdande och en liten anteckningsbok för visdomsord från slöjden - den ska vi fylla !

På www.hemslojd-tidningen.se/redaktionsblogen/Skolslöjdsupproret kan man också läsa om den nyväckta debatten om skolslöjden. Låt ingen ta den ifrån oss !